18.09.2023 118

 

        У К Р А Ї Н А

           Коростенська міська рада Житомирської області

        ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

         Р І Ш Е Н Н Я

 

Від   07.09.2022р.  №  333  

 

Про затвердження Положення про фонд

захисних  споруд  цивільного  захисту

Коростенської міської територіальної

громади  

 

Відповідно до пп.23, пп.27 п.2 ч.2 ст.19 Кодексу цивільного захисту України, «Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.03.2017р. № 138 «Деякі питання використання захисних споруд цивільного захисту», наказу МВС України від 09.07.2018 року № 579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту» зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 30 липня 2018 року за № 881/32333, з метою забезпечення населення Коростенської міської територіальної громади засобами колективного захисту,  керуючись статтею 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет Коростенської міської ради

РІШАЄ:

 

  1.    Затвердити Положення про фонд захисних споруд цивільного захисту Коростенської міської територіальної громади, що додається.
  2.   Керівникам підприємств, установ та організацій розташованих на території Коростенської міської територіальної громади на балансі яких знаходяться захисні споруди цивільного захисту забезпечити їх облік та утримання в готовності до використання за призначенням відповідно до чинного законодавства.
  3. Відділу з питань цивільного захисту виконавчого комітету Коростенської міської ради забезпечити узагальнений облік фонду захисних споруд цивільного захисту Коростенської міської територіальної громади відповідно до чинного законодавства.

 

Міський  голова                                                             Володимир МОСКАЛЕНКО

 

Перший заступник міського голови

Володимир ВИГІВСЬКИЙ

Начальник відділу з питань

 цивільного захисту

Олег БОШАКОВ

Начальник юридичного відділу

Тетяна КАМІНСЬКА

 

                                                                         Додаток

                                                                                                     до рішення виконкому

Коростенської міської ради

                                                                                                     від 07.09.2022р.  № 333

 

ПОЛОЖЕННЯ

про фонд захисних споруд цивільного захисту  Коростенської міської територіальної громади

Створення фонду захисних споруд

  1. Фонд захисних споруд Коростенської міської територіальної громади створюється органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання відповідно до Кодексу цивільного захисту України.
  2. Потреби в захисних спорудах визначаються:

на мирний час – у планах реагування на надзвичайні ситуації, міста, суб’єкта господарювання; розділах інженерно-технічних заходів цивільного захисту схем планування території, комплексного плану просторового розвитку території територіальної громади, генерального плану міста, плану зонування територій, схемах інженерно-технічних заходів цивільного захисту детальних планів території (далі – розділи (схеми) інженерно-технічних заходів цивільного захисту містобудівної документації) на мирний час; розділах інженерно-технічних заходів цивільного захисту проектної документації об’єктів будівництва;

на особливий період – у плані цивільного захисту на особливий період Коростенської міської територіальної громади, суб’єкта господарювання, який продовжує роботу у воєнний час та який віднесено до категорії цивільного захисту; розділах (схемах) інженерно-технічних заходів цивільного захисту містобудівної документації на особливий період, розділах інженерно-технічних заходів цивільного захисту проектної документації об’єктів будівництва.

Під час визначення потреб враховується технічний стан наявних захисних споруд, а також наявність і технічний стан споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів.

  1. 3. Створення фонду захисних споруд здійснюється шляхом:

реалізації положень розділів (схем) інженерно-технічних заходів цивільного захисту містобудівної та проектної документації об’єктів будівництва у частині будівництва (пристосування) захисних споруд та споруд подвійного призначення;

комплексного освоєння підземного простору для розміщення в ньому споруд соціально-побутового, виробничого та господарського призначення, що можуть бути використані для укриття населення як споруди подвійного призначення та найпростіші укриття;

взяття на облік як споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів об’єктів іншого призначення, які експлуатуються, зокрема підземних і наземних будівель і споруд, гірських та інших виробків і підземних порожнин;

будівництва в особливий період швидкоспоруджуваних захисних споруд та облаштування найпростіших укриттів;

завчасного придбання (виготовлення) та утримання в мирний час спеціальних конструкцій швидкоспоруджуваних захисних споруд, зокрема блок-модульного типу, готових до монтажу та використання.

  1. 4. Для встановлення можливості використання для укриття населення як споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів підлягають огляду, а у разі потреби – технічному обстеженню в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України:

Виконавчий комітет Коростенської міської ради з метою взяття на облік як споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів об’єктів іншого призначення, що експлуатуються і належать до сфери їх управління, відповідно до визначених повноважень можуть утворювати постійні або тимчасові комісії.

  1. В особливий період нарощування фонду захисних споруд здійснюється шляхом будівництва (монтажу) швидкоспоруджуваних захисних споруд, зокрема із спеціальних конструкцій блок-модульного типу, та облаштування найпростіших укриттів відповідно до завдань цивільного захисту, передбачених у плані цивільного захисту на особливий період Коростенської міської територіальної громади.

Утримання фонду захисних споруд

  1. 6. Утримання фонду захисних споруд у готовності до використання за призначенням здійснюється їх балансоутримувачами.

У разі використання однієї захисної споруди кількома суб’єктами господарювання вони беруть участь в її утриманні відповідно до договорів, укладених з балансоутримувачем захисної споруди.

Балансоутримувачі можуть організовувати утримання та експлуатацію сховищ як протирадіаційних укриттів у разі відсутності потреби в таких сховищах відповідно до вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд.

  1. Балансоутримувач забезпечує утримання захисних споруд та інших споруд, що повинні використовуватися для укриття населення, а також підтримання їх у стані, необхідному для приведення у готовність до використання за призначенням відповідно до вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд.

Конкретний строк приведення захисної споруди в готовність до використання за призначенням (крім споруд, що відповідно до законодавства повинні перебувати в постійній готовності) зазначається в паспорті захисної споруди, а саме:

не більше 12 годин – для  захисних споруд, призначених для укриття працівників (персоналу, найбільшої працюючої зміни) суб’єктів господарювання, віднесених до відповідних категорій цивільного захисту;

не більше 24 годин – для інших захисних споруд, споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів.

  1. У разі банкрутства (ліквідації) балансоутримувача захисних споруд державної та комунальної форми власності, а також виявлення безхазяйних захисних споруд виконавчий комітет Коростенської міської ради за погодженням з місцевою держадміністрацією, а також центральними органами виконавчої влади, у сфері управління яких перебувають захисні споруди державної форми власності, приймає рішення про їх подальше використання.

Облік фонду захисних споруд

  1. Обліку підлягають усі захисні споруди, споруди подвійного призначення та найпростіші укриття на території Коростенської міської територіальної громади незалежно від форми власності.
  2. Облік фонду захисних споруд ведеться в паперовій та електронній формі.
  3. Облік фонду захисних споруд здійснюють їх балансоутримувачі.
  4. Ведення обліку фонду захисних споруд здійснюється шляхом складення в паперовій формі паспорта та облікової картки захисної споруди, а також ведення в паперовій та електронній формі книги обліку захисних споруд і книги обліку споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів за формою, передбаченою вимогами щодо забезпечення нумерації та здійснення обліку фонду захисних споруд цивільного захисту, затвердженими МВС.
  5. Для забезпечення ведення обліку захисних споруд МВС запроваджує систему їх нумерації (присвоєння облікових номерів)та надає рекомендації щодо організації міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, районними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями, органами місцевого самоврядування обліку фонду захисних споруд.

Спорудам подвійного призначення та найпростішим укриттям облікові номери не присвоюються.

  1. Паспорт та облікова картка захисної споруди складаються балансоутримувачем після прийняття в експлуатацію завершеної будівництвом захисної споруди або за результатами її технічної інвентаризації як об’єкта нерухомого майна.

Облікова картка складається у трьох примірниках.

  1. З метою присвоєння захисній споруді облікового номера балансоутримувач захисних споруд подає до відділу з питань цивільного захисту виконавчого комітету Коростенської міської ради, три примірники карток, оригінали та дві завірені ними копії паспорта на кожну захисну споруду.
  2. У разі присвоєння захисній споруді облікового номера один примірник картки та оригінал паспорта з відповідною відміткою повертаються балансоутримувачу, другий примірник картки та копія паспорта залишаються у відділі з питань цивільного захисту, третій примірник картки та копія паспорта надсилаються Житомирській облдержадміністрації для організації ведення обліку фонду захисних споруд на території відповідних територіально-адміністративних одиниць.

Для організації ведення обліку захисних споруд на галузевому рівні балансоутримувач захисних споруд, що перебувають у державній власності, подає міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, у сфері управління яких перебувають захисні споруди, копії паспортів та карток з відмітками про присвоєння захисним спорудам облікових номерів.

  1. 17. Надання грифа обмеження доступу інформації про фонд захисних споруд здійснюється відповідно до законодавства.
  2. Зняття захисних споруд з обліку фонду захисних споруд здійснюється після їх виключення за погодженням з ДСНС з фонду захисних споруд.

Вимоги щодо визначення критеріїв неможливості подальшого утримання та експлуатації захисних споруд, оформлення документів, що підтверджують таку неможливість, для прийняття рішень щодо виключення за погодженням з ДСНС захисних споруд з фонду таких споруд визначає МВС.

Зняття захисних споруд із загальнодержавного електронного обліку захисних споруд здійснюється ДСНС та її територіальними органами, що ведуть електронний облік на відповідних територіях, після зняття захисних споруд з обліку фонду захисних споруд, що ведеться Житомирською  облдержадміністрацією, виконавчим комітетом Коростенської міської ради та балансоутримувачами.

У разі встановлення Житомирською  облдержадміністрацією, виконавчим комітетом Коростенської міської ради потреби у захисних спорудах виключення захисних споруд з фонду таких споруд здійснюється з одночасним поповненням фонду захисних споруд.

  1. 19. Узагальнений облік захисних споруд ведеться відділом з питань цивільного захисту виконавчого комітету Коростенської міської ради в книзі обліку захисних споруд цивільного захисту, що складаються за формою згіднодо  Вимог щодо забезпечення нумерації та здійснення обліку фонду захисних споруд цивільного захисту затверджених наказом МВС від 09.07.2018 року № 579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту».

Книга обліку захисних споруд заповнюється на підставі відомостей, що містяться в паспортах та облікових картках захисних споруд.

  1. Облік споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів, що знаходяться на території Коростенської міської територіальної громади ведеться відділом з питань цивільного захисту виконавчого комітету Коростенської міської ради в книзі обліку споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів за формою відповідно до Вимог щодо забезпечення нумерації та здійснення обліку фонду захисних споруд цивільного захисту затверджених наказом МВС від 09.07.2018 року № 579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту».
  2. Споруди подвійного призначення ставляться на облік після їх уведення в установленому порядку в експлуатацію на підставі документів, передбачених Порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 року № 461, та технічного паспорта, складеного за результатами проведення їх технічної інвентаризації, як об’єктів нерухомого майна.

За бажанням власника також може бути поставлено на облік об’єкти іншого призначення, які експлуатуються, за умови визнання їх готовими або обмежено готовими за результатами проведення оцінки їх готовності до використання за призначенням у порядку, визначеному Вимогами щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затвердженими наказом МВС від 9 липня 2018 року № 579, зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 30 липня 2018 року за № 879/32331, на підставі акта оцінки стану готовності захисної споруди цивільного захисту, складеного за формою згідно з додатком 11 до вищезазначених Вимог, та технічного паспорта, складеного на відповідний об’єкт нерухомого майна (його окрему частину) як на споруду подвійного призначення.

  1. Найпростіші укриття ставляться на облік на підставі акта оцінки об’єкта (будівлі, споруди, приміщення) щодо можливості його використання для укриття населення як найпростішого укриття, складеного за формою відповідно до Вимог щодо забезпечення нумерації та здійснення обліку фонду захисних споруд цивільного захисту затверджених наказом МВС від 09.07.2018 року № 579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту», за результатами обстежень об’єктів, визначених пунктом 7 Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 138, для встановлення можливості використання таких об’єктів для укриття населення.
  2. Зняття захисних споруд, споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів з обліку здійснюється шляхом унесення відповідних змін до документів, передбачених пунктами 47Вимог щодо забезпечення нумерації та здійснення обліку фонду захисних споруд цивільного захисту затверджених наказом МВС від 09.07.2018 року № 579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту».

Споруди подвійного призначення знімаються з обліку в разі виведення об’єктів нерухомого майна, до складу якого вони входять, у встановленому законодавством порядку, з експлуатації або у випадках, передбачених пунктом 4 Вимог щодо визначення критеріїв неможливості подальшого утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, оформлення документів, що підтверджують таку неможливість, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 09 липня 2018 року № 579, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 30 липня 2018 року за № 881/32333.

 

 

Керуючий справами виконкому                                         Андрій ОХРІМЧУК

Документи за типом
Регуляторна політикаДокументів: 41 Усі
Чат-бот Гаряча лінія